Berini Fabriek: zoals de architect het bedoeld had!

Gepubliceerd op 21 september 2016 om 10:43

et aantal bezoekers overtreft onze verwachtingen, ‘t is echt erg druk en nauwelijks goed op te vangen.
Onder de bezoekers toch veel mensen die in deze fabriek gewerkt hebben, enerzijds van Berini, anderzijds van
de latere bedrijven, o.a. aku en enka. Maar ook mensen die bij de bouw hun inbreng hebben gehad.
Zo hoorden we dat de open rechthoek in de betonnen gevel aan de voorkant rechts eigenlijkbedoeld was om een Berini M21 in te plaatsen: dan wist je zeker dat je bij de bromfietsfabriek was aangekomen. Maar helaas, bij Berini had men wel wat anders aan het hoofd dan dit spielereitje van de architekt Y.S. Dijkstra: er waren ineens zorgen van financiële aard.

Het aantal bezoekers overtreft onze verwachtingen, ‘t is echt erg druk en nauwelijks goed op te vangen.
Onder de bezoekers toch veel mensen die in deze fabriek gewerkt hebben, enerzijds van Berini, anderzijds van
de latere bedrijven, o.a. aku en enka. Maar ook mensen die bij de bouw hun inbreng hebben gehad.
Zo hoorden we dat de open rechthoek in de betonnen gevel aan de voorkant rechts eigenlijkbedoeld was om een Berini M21 in te plaatsen: dan wist je zeker dat je bij de bromfietsfabriek was aangekomen. Maar helaas, bij Berini had men wel wat anders aan het hoofd dan dit spielereitje van de architekt Y.S. Dijkstra: er waren ineens zorgen van financiele aard.
Maar zoals te zien is op de foto: de brommer in de open rechthoek is er uiteindelijk toch gekomen.
Dit dank zij onze huisfotograaf Reina de Vries. Het was even werk maar het is wel mooi geworden. Zo had het er uit moeten zien!
De oude foto’s die overal hangen op de gangen en in de zaaltjes komen uit het archief van het blad Bromfiets en werden gratis ter beschikking gesteld. Reina de Vries zorgde voor grote en mooie afdrukken die ook bij dit bedrijf: fotografie Reina de Vries opgeplakt werden op licht materiaal zodat we ze zo aan de muur konden kleven. Reina de Vries was ook degene die de berichtjes over de tentoonstelling op Facebook zette en antwoorden gaf op vragen en opmerkingen. De site Berini-Emmen.nl werd verzorgd door mijn dochter Daphne. Even een groot aplaus voor deze dames! Zonder hen was het lang niet zo leuk geworden. En op de achtergrond hebben nog vele andere mensen meegewerkt, gaan we niet noemen nu omdat het risiko te groot is om er eentje te vergeten.
Wim Heeroma

 


«   »