Berini en de buitenboordmotor M15 Boatmaster

Gepubliceerd op 29 juli 2016 om 13:44

In het begin van de jaren vijftig was men uiteraard bij Hart Nibbrig & Greeve zeer enthousiast over de start van de verkoop van het zogenoemde Eitje, de M13.

Berini en de buitenboordmotor M15 Boatmaster
In het begin van de jaren vijftig was men uiteraard bij Hart Nibbrig & Greeve zeer enthousiast over de start van de verkoop van het zogenoemde Eitje, de M13.
Dit leidde tot het nadenken over andere doeleinden dan het aandrijven van een fiets. De motor zou gebruikt kunnen worden als stationairmotor (bijv pompen) maar ook als goedkope buitenboordmotor. Rinus Bruynzeel en Nico Groenendijk van inmiddels Motorenfabriek Pluvier gingen aan het werk en construeerden de buitenboordmotor, de Boatmaster. Met zijn luchtkoeling, startkoordje en 0,7 pk w werd het de goedkoopste en eenvoudigste buitenboordmotor van de markt. Ideaal voor de amateur visser in zijn roeibootje. Helaas, dit werd geen echt succes, maar er zijn er toch nog wel aardige aantallen van aan de man gebracht.
Rob Groenendijk stuurde deze foto in. Proefnemingen met dit motortje waarin we nog gemakkelijk de contouren zien van het Berini Eitje. In de boot zien we Nico Groenendijk, kijkend wat Rinus Bruynzeel (in leren jas) aan het doen is. Overleggend waarschijnlijk, want zij waren de constructeurs. Dat Rinus een leren jas aan heeft wijst er op dat hij op de brommer gekomen is. Ik vermoed dat zij pech hebben: een gebroken breekpennetje als de schroef ergens tegen aan gebotst is, die wordt hier geinspecteerd of vervangen. (als je geen reservepennetje meer had ging je toen aan wal om op straat te zoeken naar een mooie spijker. Toen er nog bijna nergens asfalt lag, maar klinkers, lagen spijkers soms tussen de voegen, zei een ervaringsdeskundige.) Dit is een prachtige foto met betrekking tot de buitenboordmotoren van Berini.
Tegenwoordig is de Berini Boatmaster een collectors item. Maar in Amerika, zagen we, werden en worden die dingen verhandeld voor enkele tientjes.
Berini’s vervolg, Laura, ontwikkelde opnieuw een Boatmaster. Nu met 4 pk. Bij Laura werkten een paar bekende heren uit de Rotterdamse omgeving: Rinus Bruynzeel en Nico Groenendijk, die zullen deze Laura Boatmaster ook wel ontwikkeld hebben. Maar ook deze motor werd geen kassakraker. Voor de tentoonstelling hebben we deze motor ook, net als de eerste Berini Boatmaster. Ook een collectors item!
(bericht van de conservator)


«   »