De Berini Super Sport

Gepubliceerd op 20 juli 2016 om 11:44

De Berini Super Sport. Opgehemeld en verguisd.

De Berini Super Sport. Opgehemeld en verguisd.
In 1971, het jaar waarin begonnen werd met de bouw van de fabriek van Berini in Emmen tekende het onheil zich al eerder af dan de instorting van de brommermarkt. Berini ontwierp een supermodern en scherpgelijnd model , de Berini Super Sport F71. Met zijn hoekige lijnen was hij, wat mensen voorzichtig: “heel apart” noemen. Zoals men een lelijke baby snel een lieve baby noemt. Vormgevers waren er juichend over. De kopers wilden er ...niet aan. Moderne dingen worden pas jaren later “toch wel mooi”genoemd, of “echt design” Het staat garant voor weinig verkoop, dus voor een zeldzaam model en het drijft prijzen op.
Wim Heeroma reist voor de tentoonstelling veel rond en zo kwam hij in Bromfietsmuseum De Peel in het dorpje Ospel in Brabant. Als sinds lang is Peter Gähler daarmee bezig en het groeit nog steeds. Je raakt er niet snel uitgekeken en het zijn niet alleen brommers maar ook veel antieke of semi antieke goederen zijn er te zien. En dat kan van alles zijn. Je kan er alleen met groepen komen en alleen op zaterdagen, google maar op Bromfietsmuseum en je ziet dat Ospel deel uitmaakt van een groepje van musea.
Peter kenden we al een hele tijd en hij is altijd bereid om mee te werken als het hem wat lijkt. Nou, Berini, dat zag hij wel zitten. Zo konden we eer eindeloos dwalen door de honderden brommers, waaronder ook een aantal Berini’s.
Jawel, een Super Sport had hij wel en hij was wel bereid om hem uit te lenen. En ook meerdere interessante Berini’s zoals de Jeunesse en een 1963 Tour, ook niet dik gezaaid.
Fijn, zulke medewerking. Daar wordt het steeds mooier van. Op de foto zien we Peter Gählen met de Berini Sport. Jawel, misschien wel mooi van lelijkheid, maar ook deze komt naar Emmen..


«   »